A 1970 stable conversion with external alterations.
Kemble Wick Farm
Renovation

Conversion of derelict barns and stables to form a beautiful, modern family home.

Landscaping

Transformation of outdoor spaces to form a landscaped grassed area and low maintenance astro garden.

Project summary

Our challenge was to transform a traditional derelict Cotswold farm site and produce a beautiful family home.


The existing form and layout of the barn has been retained, with each stable bay providing a single bedroom & family bathroom. Access is via a central open plan space, running along one side of the barn, throughout the building. The external facade has been wrapped in a new natural stone wall, in sympathy with the local surroundings. New vaulted cranked steels support clerestory windows, bringing in light and providing extensive views from around the property.

The building comprises of 4 double bedrooms, a family bathroom and 2 en-suites. A separate snug/TV room, a utility, plus a spacious open plan living space that extends to include the kitchen and dining room. 3 slimline sliding doors open from this living space onto the patio and garden.


The stylish zinc metal roof is a key feature and in keeping with the agricultural feel.

Project Phase 1: Preperation

The initial phase of works involved underpinning the existing walls and piers with concrete, to provide structural stability. Following on from this, an intricate formation of fabricated structural cranked steelwork, was used to provide the roof structure,as well as the frame for the clerestory windows. A complicated design that has formed a central feature of the building.

  1. Slide 1
  2. Slide 2
  3. Slide 3

Project Phase 2: Build

New insulation to walls, floors and ceilings brought the building up to current regulations and in addition, will provide efficient energyuse in the future. Assembly of the scaffolding allowed access to walls and roofs on each of the three buildings, to allow for the externalworks. All internal exposed timber beams, purlins etc were sand blasted and treated to restore the wood to its former glory anderadicate any wood worm.

    Project Phase 3: Finishing

    Further internal works involved the formation of timber frame stud walls to form bedrooms and new joists on the first floor.The plastering and painting created crisp clean lines with old rough timber, blending the old with the new. A shaker style kitchenwith granite worktops was installed in the first floor.

    1. Slide 1
    2. Slide 2
    3. Slide 3

    Client feedback

    Russell Lloyd Developments carried out the conversion of an ugly old agricultural building into a lovely family home for us. David & Jon (and the rest of the team) were always very friendly & professional throughout the build project and were good about us letting us know if there were any variations to the contract so that we weren’t left with any nasty surprises at the end of the build which is always refreshing! We are very pleased with the end of result & love the home that they created for us and would readily use David & Jon again for our next project – although we are staying put for a bit!


    Charlotte & Alex Pack